http://mm2austria2012.blogspot.com/p/kaart.html

woensdag 20 augustus 2014

Schotland, the days after.

Monique was al vanaf de eerste dag verliefd op Schotland (en Noord-Engeland).
Zelf krijg ik niet zo snel vlinders, het begon pas echt te kriebelen toen we de Highlands zagen en binnenreden. Pieken en dalen, daar hou ík van.

Camperen in Schotland is vrijheid en blijheid. Als je geen angst hebt om vrij (en vaak alleen) te staan en niet afhankelijk bent van externe stroom is het hele land je achtertuin en/of terras.
Veel dorpen hebben een 'public toilet' dus ook dat hoeft geen probleem te zijn. Verzin alleen wat hulpmiddeltjes om het water vanuit de kranen boven de wasbakjes in je gieter (en watertank) te krijgen.
Respecteer de varianten van 'no overnight parking', of vraag toestemming. Wij zijn zelf niet zo van de campings dus daarover kunnen we je niet adviseren. We hebben er één gedaan op Skye, en dat was er één maar voorlopig niet meer.
Nee, we hadden van te voren echt geen camperplekken hoeven te inventariseren.

Groen. Dat is de hoofdkleur in Schotland. En dan zo'n beetje alle variaties van groen die je maar kunt bedenken. Soms zo groen dat je denkt dat De Schepper in het bezit was van Photoshop.
5,3 miljoen Schotten. Veel vriendelijker en behulpzamer mensen kennen we niet. Vanaf de eerste dag viel het ons al op. In de winkels, op straat, in het verkeer. Zéker in het verkeer. Vooral op de single track roads weten ze geen raad om als eerste de eerste de beste 'passing place' te benutten om ruimte te maken voor jou. En uiteraard zwaaien bij het passeren.
En zien ze je twijfelend ergens stil staan, wandelend of met de auto, dan is het meteen 'can I help you'.

Schapen. Volgens tellingen uit 2006 ongeveer evenveel als inwoners.
En als je beseft dat er ongeveer 2 miljoen Schotten in de tien grootste steden wonen dan snap je dus wel wie je daarbuiten het meeste aantreft.

Midges = schapen x inwoners x schapenkeutels in het kwadraat.
Wat een verschrikking kunnen die dingen zijn. We kunnen ons goed voorstellen dat toeristen na de eerste keer Schotland zeggen 'één keer maar niet weer'.
Schotse werklui in de bergen met muskietengazen maskers op, mountainbikers die met dezelfde maskers op sommige locaties downhillen; nee, dan hebben we niet de illusie dat er een wonderbaarlijk smeermiddel bestaat dat afdoende die klotemugjes van je afhoudt.
Bij meren heb je er het meeste last van. Aan de kust is het minder.
Voor ons betekende het vaak dat we vanaf een uur of zes de camper niet meer uitkwamen.

Eten en drinken. In het zuidelijk deel van Schotland en in de steden en grote dorpen zijn er genoeg supermarkten. De Lidl's vinden we zoals overal een prettige winkel. We vonden de Schotse Lidl nog beter uitgerust dan de Nederlandse. Vooral de vers-brood (en koekjes!)-afdeling. Maar ook de Tesco's zijn prima. Dan heb je nog de Coop die heel sterk varieert.
Buiten de deur gegeten hebben we met uitzondering van een aantal keren Fish & Chips niet. Het kwam er niet van omdat we steeds op afgelegen locaties stonden. Ook Schotse gerechten als schapenmaag e.d. maakten ons niet hongerig.


Brandstof. Hoeft muv het noordelijk deel geen probleem te zijn. We tankten meestal een kwart tank (diesel) als hij voor driekwart leeg was. We probeerden dan wel uit te kijken naar een tankstation met ook een waterkraan. Water tanken mocht altijd.
LPG is wat schaarser verkrijgbaar. Zeker in de noordelijke helft.


Wandelen. Schotland is een mekka voor wandelaars. Dé manier om één te worden met het land. De paden zover die er al zijn kunnen stijl zijn, en het terrein bij vlagen zeer drassig.
Wij hebben het aardig getroffen met het weer maar hebben ook meegemaakt dat we van het een op het andere moment in de mist of sneeuw zaten. Je uitrusting moet goed zijn. Onderschat het niet. Echt goed aangegeven routes zijn er niet. Een goede outdoor GPS vonden wij onmisbaar. 


We vonden het fantastisch in Scotland maar beseffen dat we geluk hebben gehad met het weer.
Uiteraard was het een duidelijk andere vakantie dan de afgelopen acht jaren Griekenland.
In Noorwegen, Oostenrijk, Spanje en Frankrijk zijn we met de camper ook wel eens geweest.
Mochten het geluk en de gezondheid ons goed gezind blijven zullen we waarschijnlijk nog wel eens teruggaan want er valt nog genoeg te ontdekken.
Heb je vragen over een en ander en wat dan ook, laat het maar weten.

Monique en Michel