http://mm2austria2012.blogspot.com/p/kaart.html

dinsdag 20 mei 2014

Dinsdag 20 mei 2014
Ontwaken in Glencaple, Schotland
KM 35318

Het heeft de hele nacht wat gedrupt. Aan de lucht te zien is het aan de overkant van de rivier in de bergen een stuk slechter geweest.
We hebben met drie andere campers hier overnacht. Een prima plek voor een nacht. Voor wie wil kan gelijk een Tea-room induiken.
Volgens onze informatie zou er hier een 'Spendenbox' hangen voor een bijdrage om de pier te onderhouden. We kunnen hem echter niet ontdekken. Helaas, we hadden graag iets gedeponeerd. Ook al omdat ik hier het toilet kan legen.

We besluiten om ...
op een andere plek te gaan ontbijten, nadat we ergens vers brood hebben gescoord.
Dumfries is de meest nabij gelegen grote plaats. Wat ook weer een uitdaging is voor wat betreft het links rijden, linksom rotondes nemen, met een ruime bocht rechtsaf slaan e.d.
Ik merk dat ik de afgelopen dagen ontzettend geconcentreerd ben op verkeersborden. Nou ja, ook wel weer een goeie training voor thuis.


Dan zien we de LIDL. In Griekenland ook altijd een favoriete winkel voor (o.a.) camperaars, vanwege het assortiment maar ook vanwege de meestal ruime P's en de makkelijk aanrijdbare ligging. Hier in Dumfries blijkt dit  dit alles niet minder, blijkt. Nee, deze is zeker niet minder dan de LIDL in Nederland. Het assortiment is zo te zien zelfs nog ruimer.
Er is vooral een grote brood afdeling met vele vers afgebakken broodjes en broden. De Ciabatta-loaf die we kiezen is nog bijna te warm om aan te pakken. Scones/koekjes/muffins ook te kust en te keur. We nemen er wat mee voor bij de koffie (als ze de koffie al halen...).
We kopen ook nog wat verse groentes en andere dingetjes.
slechts een klein deel van de verse broodjes bij de LIDL
Achteraan op de P is een mooi rustig plekje waar we de onze bus heenrijden. Daar gaan we eens op ons gemak ontbijten met het lekkere verse brood.

We hebben een ruwe route in ons hoofd voor deze vakantie. Het boekje Mit dem Wohnmobil nach Schottland uit de WOMO-Reihe is min of meer onze leidraad.
Aan de diverse Griekenland uitgaves van deze serie hebben we ook altijd veel gehad, dus dat zal met deze ook wel goed komen.

Het dorp zelf stelt niks voor
Een aantal tips slaan we over, anders zien we ons aan vijf weken echt niet genoeg hebben.
De koers gaat nu naar de Sweetheart Abbey in het plaatsje New Abbey. Na 15 minuten hebben we het kleine dorpje bereikt. Er is een grote (gratis) P naast het voormalige klooster, met ook een toiletgebouw en afvalbakken.
Wie in-the-Tea-mood is kan in de naastgelegen Abbey Cottage terecht.

Eerst maar eens de Sweatheart Abbey bekijken. Wij vinden het een indrukwekkende ruïne. Een gebouw met ballen. Of een ziel. Whatever, maar het doet ons wat.
Stiekem ben ik altijd gefascineerd door kerkhoven. Deze hier heeft toch wel de meest indrukwekkende collectie grafstenen die ik ooit heb gezien! Als Alfred Hitchcock nog geleefd zou hebben dan zou hij hier een geweldige thriller kunnen opnemen.
Bekende generaal?
De bezichtiging bestaat eigenlijk uit twee delen: je kunt gratis het kerkhof op en de Abbey voor een groot deel van buitenaf bekijken en fotograferen, en voor £4,50 mag je het terrein op en de Abbey in. Monique heeft het wel gezien en loopt het dorpje in. Maar ik doe wel de binnenkant. En daar heb ik geen spijt van!
Binnenin (maar eigenlijk sta je toch buiten) krijg ik tussen al die pilaren toch wel een beetje de kriebels. Er lijkt een soort energie te heersen die ook in piramides lijkt te bestaan. Heel bijzonder. Echt de moeite waard. Let overigens ook op het strakgemaaide gazon!
We treffen het trouwens ook met het weer tijdens de bezichtiging. De zon komt erdoor en het is een graad of 20.
Dat zal een uurtje later anders zijn. En weer een uurtje later weer anders. Ja, Schots weer, je kunt er niks van op aan hadden ze ons al voorspeld.
Het is een hele mooie rustige P hier (wat wil je anders met zulke rustige buren) dus we besluiten hier ook maar te gaan overnachten. Hopelijk gaan we geen Michael Jackson's Thriller-achtige taferelen krijgen vannacht...

Monique maakt een lekkere pasta terwijl ik maar eens wat ga schrijven en een grove selectie probeer te maken uit de vele foto's en filmfragmenten de we hebben geschoten.
We lopen er ook nog even uit en krijgen van de buurman, die hier een soort openluchtzomercurling-baan beheert, nog wat tips over eilanden die we zouden moeten zien.
Het Schotse dialect van de man is wel wat moeilijk te verstaan. Dachten we dit jaar een makkie te hebben met de Engelse taal, het Schotse dialect van deze man is echter different koek.
Zo zal hetzelfde waarschijnlijk een Engelsman vergaan die 5 jaar Nederlands op zijn Highschool heeft gehad, jarenlang allerlei Nederlandse Tv-programma's bekijkt, diverse Nederlandse vaktijdschriften leest, en dan tijdens zijn eerste bezoek aan Nederland toevallig in het Maas-en-Waalse dorpje Deest terecht komt en daar in zijn beste Nederlands de weg vraagt...

We staan nog een tijdje te kijken of het gras van de curlingbaan echt is of van een hele goeie nepsoort. Het blijkt echt te zijn. Zo'n perfect grasveld hebben we nog nooit gezien!
Toch wel een hele mooie overnachtingslocatie

Als we even later weer in de camper zitten komt er een enorme regenbui met onweer op ons dak. Dan hebben we alles wel weer gehad vandaag.
Nog een biertje/wijntje en slapen.

Truste!

Dinsdag 20 mei 2014
Overnachten in New Abbey, Schotland
KM 35338