http://mm2austria2012.blogspot.com/p/kaart.html

dinsdag 27 mei 2014

Dinsdag 27 mei 2014
Ontwaken in Tarbet, Schotland
KM 35754


ochtend-uitzicht
Wat een drukte vanochtend. Er rijden bussen met schoolkinderen en bussen met (bejaarde) toeristen af en aan naar de aanlegsteiger. De kinderen gaan mogelijk met de boot naar school(?), en de bejaarden maken een tochtje in de reeks van de welverdiende oude dagen.
Wij 'doen' één van onze welverdiende rustige ochtenden en bakken maar weer wat broodjes af omdat ook hier geen bakker te zien is. Eerlijk gezegd hebben we tijdens onze vakanties nog nooit zo weinig bakkers gezien. Maar gelukkig hebben we onze eigen voorgebakken broodjes nog. Hoewel we aardig door de voorraad heen raken.
Wij bakken ze af in onze hapjespan. Hoe: men neme de pan, lekt een rooster op de bodem (of wat sliertjes opgerold alufolie), legt daar de broodjes op, de deksel op de pan, even 2 minuutjes vol gas zodat de pan goed heet wordt, zet dan het gas klein,en laat dan de broodjes garen met het deksel op een klein spleetje. Keer ze na ...
een minuut of 5 een keer om. Totaal na ongeveer een kwartiertje zijn de broodjes gaar en hopelijk .. Let op, geen vet in de pan!

Vanuit onze cabine hebben we een prachtig uitzicht over het meer en het hele gebeuren eromheen. De balkons van het sjieke hotel achter ons aan de overkant van de straat kunnen er niet mee wedijveren. Wat is het toch leuk om met een compacte buscamper op reis te zijn!
Na een korte wandeling langs het water vertrekken we tegen het middaguur in de richting van Fort William.

Onderweg: een Belg die denkt dat hij een Schot is?
We volgen de A82 omhoog, een werkelijk prachtige route die ons naar en door de Glen Coe voert. Op deze weg door een schijnbare oneindige groene vallei overkomt ons herhaaldelijk het Noorwegen-gevoel. Als er geen asfalt lag en als we geen andere auto's zouden zien zouden we zomaar in de set van Jurassic Park kunnen zitten.
We stoppen zoals zovele anderen bij een uitzichtplaats die uitkijkt over het Loch Tulla en de vallei. Touringcars stoppen hier ook even om inzittenden uit te spugen. Bijna iedereen komt meteen al met gestrekte armen en camera's en smartphones in de handen voor zich uit, de bus uit.
Maar beste mensen, vergeet vooral niet echt zelf te kijken, geen foto kan deze werkelijkheid bevatten. Dit moet je vooral goed zelf ervaren. Kijken, ruiken en luisteren.

Als een soort verlengstuk van deze P is er een verhard stuk waar je via een kort hobbelig pad kunt komen en waar nog slechts één camper staat. Een zo te zien alleenreizende man zien we op een stoeltje naast zijn camper in de zon zitten. Kijk, dat willen we ook wel.
We rijden het plateau op en plaatsen onze bus met de schuifdeur gericht naar het meer. Het is ons al snel duidelijk dat dit een A-locatie is.
Voor een dag een hotelkamer of villa met zo'n uitzicht zouden we waarschijnlijk al snel een weeksalaris kwijt zijn.
De eerste keer buiten grillen
Hier blijven we vannacht! Zowaar gaan voor het eerst deze vakantie de klapstoelen de bus uit en zitten we met een biertje en een nootje in de omgeving op te gaan, afgezonderd van de toeristenmeute op de grote P. We maken meteen ook van deze plek en het weer gebruik om een handwasje te doen, in de hoop dat de was nog wel zal drogen.

Terwijl we in de verte een kudde reeën het bos in zien verdwijnen zien we ook langzaam de zon verdwijnen en een donkere lucht verschijnen. De wind draait bijna 180 graden en dat is geen goed teken!
Gelukkig heb ik nog net op tijd de worstjes kunnen bakken buiten en de bijna-droge was af kunnen dalen. Dan slaat de regen toe. Zo is het altijd wat (in Schotland).


Dinsdag 27 mei 2014
Overnachten in ?,Schotland
KM 35805