http://mm2austria2012.blogspot.com/p/kaart.html

donderdag 22 mei 2014

Donderdag 22 mei 2014
Ontwaken aan Chatteringshaws Loch, Schotland
KM 35380


Om 02:00 ga ik eruit om te proberen wat foto's te maken. Monique houdt het bij wat blikken uit het dakluik nadat ze zich eerst ervan vergewist heeft dat er geen muggen zijn.
Waarschijnlijk vinden die muggen het te koud. Het zal een graag of drie/vier zijn denk ik te voelen. Koud dus.

Toch ben ik niet de enige buiten. Her en der zie ik af en toe wat rode lampjes en cameradisplays oplichten, en verderop langs het meer zie ik ook een rode zaklamp.
Nou, maar eens kijken of ik ook een aardig plaatje kan maken.
Nou zitten we hier dus in een 'Dark Sky Park'; één van de weinige plekken in Europa die – bij helder weer – bij uitstek geschikt zijn om de sterren te bekijken. O.a. vanwege het weinige strooilicht van de omgeving.
Het is bijzonder dat het nu zo helder is denk ik. Ik bedoel, Schotland staat ...

nou niet echt bekend om de heldere en droge luchten, en de afgelopen dagen hebben we 's nachts steeds wat regen en/of onweer gehad. Dus dit is een meevaller. Helaas gooit nu wel de maan wat licht in het eten. Hoewel die nu niet aan de hemel te zien is, verstrooit hij toch wat licht vanachter de horizon. Zo is het altijd wel wat.
Overigens moet ik zeggen dat we in op veel afgelegen plaatsen in Griekenland menig keer een veel duidelijkere en helderder sterrenhemel gezien hebben dan deze hier.
En waar het dan een graad of 25 was....
Ik loop ongeveer een uur buiten te prutsen tot het al weer wat lichter begint te worden en totdat ik het te koud krijg. Ik spreek nog een paar Schotse fotografen die de temperatuur ook onderschat hebben en het ook wel voor gezien houden.
Snel de camper in en tegen mijn warme en zachte Monique aankruipen. Ik ben stiekem toch door en door koud en het duurt geloof ik wel een half uur voor ik in slaap val. Ondanks de warme en zachte Monique.

's Morgens is het gelukkig al weer wat warmer buiten. Omdat we zoveel midges rondom de camper zien zwermen besluiten we eerst een stukje verder te rijden en daar dan te ontbijten. 'Daar' is een plek aan het Loch Trool, ongeveer drie kwartier rijden.
Via de A712 nemen we de A714 bij Newton Stewart en bij Bergrennan richting Loch Trool Visitor Centre. Bij het Visitor Centre rijden we nog een paar kilometer diep de bossen in totdat we op een open plek uitkomen waar tot onze verbazing nog twee campers staan (N55 05 29.0 W4 29 12.5).
Daar ontbijten we. Dan zijn we goed genoeg gevoed om maar weer eens een wandeling te maken. Er gaat o.a. een wandeling van ongeveer drie uren rondom het meer.
Als we onze uitrusting aan en om hebben spreken we nog een Nederlands stel die vragen of we toevallig een aanwijzing naar een of andere bekende waterval hier hebben gezien. Dat hebben we niet en na wat geklets over het weer, de midges en anti-midges-spul gaan we op pad.
Na vijf minuten al komen we een 'ranger' (zeg maar: boswachter) in een auto tegen, die net een bordje heeft opgehangen dat de wandelroute is afgesloten omdat ze met boswerkzaamheden gaan beginnen. Potverdorie! Wij beredeneren snel dat de werkzaamheden dan morgen wel zullen beginnen en niet nu meteen, dus trekken ook nog eens de stoute schoenen aan en vervolgen ons pad. Na de volgende vijf minuten zien we de door de Nederlanders vermoedelijk bedoelde waterval al.
De waterval...
Nou is het niet een waterval zoals je ze o.a. In Noorwegen aan kunt treffen, maar meer uit een categorie die net iets te groot is voor Nederland. Maar hij ligt en stroomt er wel mooi bij, dat moet gezegd.

Alles ligt er hier mooi bij, dat blijkt wel de hele wandeling. De overheersende kleur is absoluut groen, maar dat is wel te verwachten in een land met zoveel regen.
Na een half uur treffen we een tweede bord en afzetting die we dan ook maar over het hoofd gaan zien.

We hadden de wandeling ook op onze outdoor-GPS (Garmin GPS-Map 62stc) opgeslagen maar zónder is de route ook prima te volgen. Gewoon de groene paaltjes volgen.
Bij vlagen is de wandeling licht vermoeiend vanwege de stijgingen en dalingen.
Als we bijna aan het einde van de wandeling op een derde waarschuwingsbord stuiten gaan we ons enigszins zorgen maken dat we alsnog teruggestuurd gaan worden, maar naast de vele werkvoertuigen langs de weg zien we niemand.
spooky boomstammen

Na 2:30 uren wandelen en 0.45 uren pauzeren/stilstaan komen we weer bij de camper aan.
Een mooie wandeling in een perfect verzorgd gebied. Bijna de hele wandeling gaat over een pad van een soort van grof en hoekig grind.
Trek dus wel schoenen aan met een dikke en stugge zool, anders voel je vermoedelijk elk steentje.

Nadat we ons bij de camper weer afgepeld hebben nemen we nog een versnapering en besluiten we vanwege de vele vele midges die we al weer om de camper zien zwermen een andere overnachtingsplek te zoeken.

We tanken water bij het Loch Trool Visitor Centre (2 buitenkranen) en vervolgen de A714 richting Girvan, waar een camperplek in het haventje schijnt te zijn.
Zo goed als het wandelpad rondom Loch Trool ( en ook andere wandelgebieden) is onderhouden, zo slecht zijn vele wegen hier en vooral dit stuk naar Girvan.
Het valt ons al de hele week op. We hebben al vele wegen bereden en vooral ook veel in Griekenland. Maar dit stuk is wel diep triest. Meer dan 60 km per uur zit er niet in met de camper. Het klappert aan alle kanten.

Ook aan alle kanten schapen. schapen en schapen, waar je ook kijkt. Die hebben ze hier ook uitgevonden denk ik. In allerlei soorten en maten. Dik, dun, wit, zwart, wit/zwart, met krullen, zonder krullen, korte poten, lange poten, maar de meest bijzondere die we nu zien is een schaap met hazenoren. Of is het een héle grote witte haas met een schapenlijf? Het is jammer dat we hem niet op de foto krijgen, ter bewijs.

Uiteindelijk komen we in de haven van Girvan terecht. Het is niet veel bijzonders, maar er staan nog wat campers en voor de nacht is het OK.

Donderdag 22 mei 2014
Overnachten in de haven van Girvan, Schotland
KM 35502