http://mm2austria2012.blogspot.com/p/kaart.html

donderdag 29 mei 2014

Donderdag 29 mei 2014
Ontwaken op P Lower Falls (met zicht op de Ben Nevis!),Schotland
KM 35880

Ben Nevis Day. Yeah! We rijden eerst de 5 km terug om bij het Glen Nevis Visitor Centre te ontbijten. Tot onze verbazing staan er slechts enkele auto's. En wij maar denken dat íedereen zo vroeg zal vertrekken. Nu we alles nog eens nakijken in ons 'Womo-boekje' lezen we daar dat de meesten zich vanaf de camping 1 km verderop  bij de stoet zullen voegen.
Uiteraard lukt het ons treuzelkonten niet om de geplande starttijd van 08:00 te halen en gaan we pas om 09:00 op pad. Een leuk hangbruggetje, een vlak pad langs een lieflijke beek en daarna licht glooiend door wat weilanden en af en toe een paar hekjes over maken een verneukeratief begin aan deze 'wandeling'.
Inderdaad voegen zich ...
steeds meer wandelaars bij de stoet. We zijn blij dat we bewust deze tocht niet in het weekend gepland hebben want wat zal het dan een lange stoet de bergen in zijn.
Het lieflijke begin is er al vrij snel van af, en het enige bankje op de route na ongeveer een half uur lopen is erg populair.
We gaan van bergwand naar bergwand om uiteindelijk zigzag langs de wand van de Ben Nevis omhoog te wandelen. Hoewel, 'wandelen' klinkt nogal relaxed en vriendelijk voor iets wat deels eerder een klimpartij is.
Gelukkig heeft bijna iedereen het moeilijk en hoeven we ons niet te schamen als we af en toe op een paar grote stenen langs het pad wat rusten.
Een lange stoet de bergen in
met de baas voorop
makkelijk deel vd route

Omdat het (in ieder geval door mij) niet te beschrijven is hoe de uitzichten en de beleving onderweg zijn doe ik daartoe dan ook maar geen poging. 
Na een kleine 4 uren komen we langs de eerste sneeuw. Sneeuw? Ja, sneeuw. Een half uur later trekt de lucht compleet dicht en daalt de temperatuur tot een graad of vijf. Vijf? Ja, vijf. 
We trekken de fleeces, overjassen, handschoenen en de gaiters aan, en doen de mutsen op voor het laatste half uur bijna volledig door de sneeuw. Dit is een punt waar veel mensen alsnog afhaken. Waarschijnlijk vooral vanwege het gebrek aan goede uitrusting.
Het zicht is af en toe slechts een meter of dertig, en we hebben onze stokken/poles echt wel nodig.
Als we uiteindelijk de top bereiken voelen we ons helden! 'We hebben het gehaald Moniekske!!'
De top gehaald Moniekske!
(ijs)berekoud
We zijn niet de enige helden boven. Er lopen en hangen nog tientallen anderen rond op de monumenten die hierboven zijn opgericht. O.a. voor iedereen die gevallen is in de afgelopen twee wereldoorlogen. Da's een veel grotere opoffering en dat zet ons weer met beide benen op de begane grond.
Oppassen om letterlijk op de begane grond terecht te komen moet je hierboven sowieso; voor je het weet loop je in de dichte nevel zomaar over het randje en ben je in een goeie twintig seconden terug bij af. Verbazingwekkend dat er niets van een afrastering is. We kijken zo de afgrond in....
Achter Monique het hoogste punt
Af en toe klaarde het op
Helaas geen skies
Daarachter, met die besneeuwde top,
dat was/is 'm
Bijna thuis na 9 uren
Hoewel het een stuk langer en zwaarder zal zijn gaan we dan liever toch maar via de heenweg ook weer terug. En dat valt nog vies tegen. De bovenbenen en de kniebanden krijgen het zwaar te verduren, en we doen er bijna vier uren over om terug bij de camper te komen. 
Poeh poeh wat zijn we moe moe!

We smachten ontzettend naar een biertje, maar omdat we hier niet mogen overnachten en dus nog een stukje moeten rijden naar een geschikte plek, trek ik heel snel wat anders aan en verplaatsen we ons een kwartiertje rijden verderop.
De P bij de Glen Nevis Ski Area and Mountain Cable Car is prima geschikt zien we. Een Franse camperaar vindt dat blijkbaar ook.

Dit is een bekende Down-Hill piste overigens. Het liftstation wordt dan ook het hele jaar door gebruikt. Mét sneeuw door skiërs en snowboarders en zónder sneeuw door o.a. Down-Hill fietsers.
Waarschijnlijk komt er een groot evenement aan want er staat al een grote Franse reclametruck van een bikemerk en er worden tribunes opgebouwd.

We zullen morgen eens op verkenning gaan hier. Nu eerst een blik bier, een flink bord chili en een warme douche. En dan naar bed. Verdiend!
Truste!

Donderdag 29 mei 2014
Overnachten op P bij Nevis Range,Schotland
KM 35895