http://mm2austria2012.blogspot.com/p/kaart.html

zaterdag 24 mei 2014

Zaterdag 24 mei 2014
Ontwaken in Lochwinnoch, Schotland
KM 35600

Rond kwart over acht rijden we naar het station van Lochwinnoch waar we in vijf minuten zijn. Er is plek genoeg en we zetten de bus op een onverhard deel onder de bomen, want we willen niet 2 kleine verharde parkeerplekken van de locals in beslag nemen.

Ik koop de kaartjes bij een automaat. Allemaal niet zo moeilijk, maar let wel op of je een doordeweeks of weekendkaartje koopt.
De trein is exact op tijd (09:11) en er zijn voldoende zitplaatsen. Ons valt op dat het er in de trein allemaal keurig netjes uitziet. Heel anders dan in veel Nederlandse treinen.
Ook de aankondigingen van de tussenstations en andere informatie is luid en duidelijk te verstaan, en dan hangt er ook nog een digitaal display in elke coupé.
Nee, wij gaan zeker niet verkeerd uitstappen. Wat ook niet zo moeilijk is want ...
alle sporen eindigen hier in het hele overzichtige station (Central Station) van Glasgow, met een prachtige overkapping als ware het een groot metalen spinnenweb.

Buiten het station sta je meteen tussen de herkenbare zwarte taxi's en de dubbeldekkers.

We gaan maar ergens heen, want een echte planning hebben we niet. Wij zijn niet van de musea, galerieën, oude gebouwen e.d. We gaan liever gewoon op in het Glasgowse zaterdagse leven en laten dat al wandelend over ons heen komen.
Na een paar winkels slaagt Monique zowaar voor haar op 2 batterijen draaiende mini slagroomklopper/ melkopschuimer. We bezoeken een paar outdoorwinkels en voor de rest slenteren we rond, en
drinken hele lekkere koffie en eten iets lekkers erbij bij één van de vele Starbucks zaken in Glasgow.
die gaat waarschijnlijk morgen trouwen

De Sauchiehallstreet en de Buchananstreet vinden we het leuks. Vooral ook vanwege de vele straatmuzikanten en living statues. Opmerkelijk veel jonge goede muzikanten ook.
Het leuks vonden wij, en zo te zien de rest van het publiek ook, een groep muzikanten in oude Schotse traditionele kledij gestoken.
Dachten we misschien nog een ontdekking gedaan te hebben, in Amsterdam hadden ze echter ook al opgetreden. Snappen we, want met zo'n groep kun je Europa wel rond. (www.clanadonia.co.uk) 
modern en oud naast (in) elkaar

Maar waar we ons het meest over verbazen vandaag is de lay-out van de Schotse jonge dames. Het percentage hotpants – zónder warme leggings of panty's eronder – is ontzettend hoog. Figuur of geen figuur. Rubberen laarzen zonder of met prints maken het lichaam aan de onderkant af. Dunne hemdjes (het is 13 graden en guur!) en fel gekleurde kapsels met allerlei versiersels erin aan de bovenkant. We móeten iets gemist hebben in het modebeeld het laatste jaar.
Sowieso verbazen we ons over de zomerse kledij, terwijl wij het met t-shirt, sweater en jas nóg niet echt warm hebben.
Nu hebben we dat ook al gezien in Zweden en Noorwegen waar jongelui al bij temperaturen vanaf 15 graden in zwembroek en bikini aan het dichtstbijzijnde water liggen.
Bikkels hoor. Maar dat wisten we eigenlijk al van/over de Engelsen. Vechten, zuipen en neuken lijkt in hun bloed te zitten. Het méést positieve vinden we echter tot nu toe hun vriendelijkheid. En dat ze Engels spreken ja, dat is ook wel fijn.
Monique gaat nog op de foto met iemand die waarschijnlijk vanwege zijn huidskleur heeft gedacht 'daar kan ik wel de indiaan mee uithangen'. Dan blijkt die indiaan nog met míj op de foto te willen, en niet andersom dus. Ja ja, je maakt wat mee in Glasgow.

Tegen zessen lopen we terug naar het station, where we just the train missen. Dan maar een half uur later, wat Monique de gelegenheid geeft een sjaal te kopen.

De trein terug zit duidelijk voller nu.
Wat ons beiden opvalt is dat we nu eens in een vakantieland zijn waar we alle gesprekken om ons heen kunnen volgen. Dat was o.a. In Griekenland en Noorwegen niet zo. Dan vroegen we ons wel eens af waar ze het over zouden hebben.
Tegenover ons zit een vrouw die alle kiezen aan één kant mist. Ja, Monique met haar 35 jaar tandarts-assistente ervaring ziet dat natuurlijk meteen. Het wordt ook bijna meteen duidelijk hoe dat komt. Ze stopt een hele grote toverbal in haar mond die onder vergezeld van luid gesmak heen en weer draait. Die heeft dus mooi haar kiezen weggetoverd.
Ze lacht wel heel lief met een scheve mond als ze een halte eerder uitstapt dan wij. Dat dan weer wel.

Even later staan we weer op het station van Lochwinnoch en rijden we met onze bus terug naar het sportcentrum aan het Loch waar we de afgelopen nacht ook hebben gestaan.
De P bij het kleine station
Onze overnachtings-P
Het was een leuke dag in Glasgow en de combinatie van de overnachtingsplek in Lochwinnoch en en de treinretour was super. Lochwinnoch, bedankt!

Zaterdag 24 mei 2014
Overnachten in Lochwinnoch, Schotland
KM 35600