http://mm2austria2012.blogspot.com/p/kaart.html

zondag 18 mei 2014

Zondag 18 mei 2014
Ontwaken in: voor de kust van Engeland
KM

Als we na het ontwaken naar buiten kijken is de zee nog net niet zo vlak als een biljartlaken. Maar ondanks dat we aan één ruk hebben doorgeslapen voelen onze ruggen ongeveer net zo doorgezakt aan als de matrassen op de dagelijkse boot Ijmuiden-Newcastle. Maar ja, na wat we gisteravond gezien hebben aan dronken en hitsige jongelui kunnen we ons goed een voorstelling maken van wat die matrassen allemaal te doorstaan hebben.

Eerst maar eens lekker warm douchen. Da's dan weer wel een voordeel van zo'n hut. Het énige voordeel voor ons. Want we prefereren toch wel ons eigen bedje in/en ons eigen campertje tijdens een overtocht. Zo zijn we het al een jaar of acht op rij gewend tijdens de 'camping-on-board' overtochten naar en van Griekenland.

Ontbijten doen we straks wel ergens ...
op een picknickplek als we van boord zijn. We kijken liever even boven op dek hoe we Newcastle naderen en de haven binnenvaren.
We vragen ons af waar toch al die jongere gasten gebleven zijn want we zien toch voornamelijk oudere passagiers op dek. Als we later naar onze hut teruglopen, en we bij een hut naar binnen kijken waarvan de deur openstaat snappen we waarom. Een stuk of zeven jongelui zit en ligt/hangt aangedaan op, tegen en over de bedden alsof er een ernstige scheepsramp heeft plaatsgevonden. We vermoeden dat in meer hutten een vergelijkbare situatie is...

Zoals altijd ben ik weer veel te bang om te laat bij de camper op het autodek te komen. Als we er zijn horen we via de speakers dat de automobilisten van dek 4 (ons dek dus) nog moeten wachten voordat ze naar hun auto gaan.......
Monique gaat nog maar even terug naar boven om het aanmeren te zien.

Rond kwart over negen rijden we van boord. Nog langs een loket voor paspoortcontrole en dan begint het feest wat linksrijden heet.
We worden onmiddellijk in het diepe gegooid met een overkill aan rotondes. Linksom rijden en voorrang geven aan verkeer van rechts (!) op een rotonde, nee dat is niet iets wat je thuis even kunt oefenen!

Na tien minuten billen knijpen duiken we snel maar even een rustige plek op voor het ontbijt.
Daarna gaat het al 'een stuk' beter. Helaas hebben we net voor het centrum van Newcastle niks meer aan de routebeschrijving omdat daar de afslag naar de snelweg is afgesloten en komen we midden in de stad terecht. Tja, als je dan toch in het diepe wordt gegooid...
Gelukkig komen we er dankzij drie navi's (Garmin, TomTom en Monique) toch weer uit én op de goeie route.

Al blijft het wennen. Invoegen op snelwegen, op de meest linkse strook rijden en rechts inhalen is ook apart. En afremmen tot 40 km per uur als er een bord '40' staat wordt ook niet altijd geapprecieerd. Ja, ik vond het ook al langzaam. Tot ik ineens besefte dat we hier met mijlen te maken hebben :).

Langzamerhand wordt de omgeving steeds lieflijker en zien we het Engeland wat we van Tv-programma's en films kennen; glooiende heuvels, weilanden met muurtjes van handgestapelde keien eromheen, en vooral veel groen. Mooi, erg mooi.

Oh ja, we volgen al de hele tijd de route langs de Hadrians Wall (we zullen later nog de exacte routebeschrijving toevoegen).
Deze muur (een soort Romeinse variant op de Chinese Muur) werd tussen 122AC en 128AC gebouwd in opdracht van Keizer Hadrian om de Romeinen van de barbaren van het noorden en het westen te scheiden.
Voor díe tijd een behoorlijk bouwwerk bestaande uit een muur met elke Romeinse mijl een klein kasteel en daartussen nog wachttorens.
Er zijn verschillende 'visitor-centres' langs deze route maar wij besluiten te stoppen op een P met een geweldig uitzicht en die zich ook uitstekend leent voor een wandeling langs de muur.
Het is de View-Point P. Vanaf de B6318 rechtsaf richting Steel Rigg (N55 00 10.7 W2 23 26.7).
Zoals op veel P's hier staat ook op deze plek een Pay & Display automaat. Vier euro kost het om op deze plek een dag te parkeren. We hebben echter geluk: de P&D doet het niet. 'not in use' en 'out of order'.
De verharde P is vol maar we kunnen onze bus kwijt op een soort van overloop-P. Het zou een mooie overnachtingsplek zijn maar we weten nog niet zo goed wat we met het bordje 'no overnight parking' moeten. In Griekenland hebben we vele malen overnacht naast een bordje 'no camping' maar hier in Groot Brittannië moeten het nog even aftasten.

Het is prachtig weer. Een graad of twintig, blauwe lucht met witte wolken en een lekker windje. Mooi voor een eerste wandeling.
En het is een bijzónder mooie wandeling langs de Hadrian's Wall! Op delen nog pittig ook want het is bij vlagen best wel klimmen over de (deels stenen) paden. Een vriendelijke Engelsman vertelt ons onderweg nog over een oude boom die we straks gaan ontmoeten. Het schijnt een bekende boom te zijn uit een historische film met Kevin Costner die hier is opgenomen. We zullen het thuis eens uitzoeken. Wie het weet mag het melden.
Inderdaad zien we even later in een 'dip' tussen twee heuvels de boom. We kunnen ons voorstellen dat een regisseur en camereman hier de mooiste beelden kunnen samenstellen. Het is werkelijk prachtig hier, en een mooi doel voor een wandeling. We lopen nog ongeveer een kwartier verder tot het deel waar enkele klimmers de steile rotswand afdalen. Totaal doen we er nu twee-en-een-half uur over. Heen en terug en met vele korte foto pauzes.Terug bij de camper twijfelen we nog of we hier ook zullen overnachten, maar besluiten we toch maar wat verderop te gaan.
Het verderop wordt uiteindelijk net over de grens bij Gretna Green. Scotland, here we are!Wat er in Gretna Green te beleven is schrijven we morgen. Wat voor ons nu belangrijk is is of we er kunnen overnachten. Er is een grote en mooie P maar helaas ook met diverse bordjes 'no overnight parking'.
Omdat we ons niet kunnen voorstellen dat het een probleem is nu, én omdat we moe zijn, én omdat de grote plek helemaal leeg is, én omdat we hebben gezocht naar mensen om toestemming te vragen, én omdat we niemand hebben kunnen vinden, parkeren we de camper voor een overnachting.
We maken een lekkere soep met vers afgebakken broodjes en na het douchen trekken we een heerlijke koude Asti Spumante los. Op de eerste dag Schotland!

Truste!


Zondag 18 mei 2014

Overnachten in Gretna Green, Schotland
KM
N55 00 25.0 W 3 03 47.3