http://mm2austria2012.blogspot.com/p/kaart.html

zondag 15 juni 2014

Zondag 15 juni 2014
Ontwaken in Dingwall, Schotland
KM 36862


We staan nog niet helemáál ingesloten maar onze P staat om 09:00 uur zoals we al verwachtten aardig vol. Er wordt dus nog flink gezwommen in Dingwall. Niet slecht voor goed 5000 inwoners. Bij ons in Beuningen met bijna 20000 inwoners zie ik het zo druk nog niet op de zondagochtend.

We hebben als einddoel van vandaag Edinburgh in de planning. Maar ondanks dat we daar 230 km over gaan doen nemen we uitgebreid de tijd voor het ontbeit. Ja, op zondag een ontbijt met een korte ei want dan koken we steevast een paar eitjes. Alleen wordt het koken vandaag vervangen ...
door bakken. Met bacon! Jammie!
Ochtendgymnastiek

Net goed en wel vertrokken zien we in Dingwall nog een groot filiaal van Tesco, welke zelfs 24 uur per dag geopend is. We proberen nog te tanken bij de onbemande pomp van Tesco maar hij slikt de drie verschillende betaalkaarten van ons niet.

We tikken Inverness even aan en gaan dan de A82 op. Een bekende en mooie weg moet het zijn langs het beroemde Loch Ness. Ja, die van het monster (http://nl.wikipedia.org/wiki/Monster_van_Loch_Ness).

De enige foto langs Loch Ness
waarvoor we de moeite namen
Na diverse artikelen gelezen te hebben over deze route hadden we een enorme drukte op de weg verwacht, zeker op een zondag, maar het is echt hartstikke rustig.
Alleen bij Drumnadrochit, waar het Loch Ness museum en het Urqhart Castle liggen is het wat drukker. In beide zijn wij niet geïnteresseerd.
In tegenstelling tot wat alle verhalen ons deden geloven vinden we de A82 eigenlijk helemaal niet zo'n bijzondere weg. Zouden we dan verwend zijn met al het moois wat we in het westen en noorden hebben gezien? Maar misschien is het ook maar net wat ieder mooi vindt.
Het werkelijke Loch (meer) Ness doet ons ook niks. Slechts bij vlagen zichtbaar vanwege de dichte begroeiing langs de weg kunnen wij er niets anders van maken dan een langgerekt saai binnenmeer. Had dat monster nou tevoorschijn gekomen om die paar recreatie jachtjes op te slokken dan was het nog even spannend geworden, maar nee, het blijft de hele rit saai.
Op een splitsing met de A887 gaan we linksaf om de A82 te vervolgen en maken we meteen een picknickstop op een P links. Er zijn wat winkeltjes met toeristenspul op deze hoek. Wat voor veel toeristen echter bezienswaardiger is (vooral voor veel Japanners) zijn de echte Schotse Hooglanders die hier grazen.
Monique kan ze nu eindelijk eens van dichtbij bekijken en vraagt zich af of die runderen met de veel te lange pony (:)) haar eigenlijk ook wel kunnen bekijken. Ja, haar dan hé, niet haar.
Als Monique na de fotoshoot één van de winkeltjes-met-toeristenspul bezoekt probeer ik nog even of ik een internetsignaal uit de lucht kan plukken. Helaas, ik had beter moeten weten. Het is shit deze vakantie.
Oeps...da's wel erg dichtbij
Bij Fort Augustus is het gebeurd met Loch Ness en nadat we rechts Loch Oich gepasseerd zijn kruisen we River Oich om links van Loch Lochy (ja, die is leuk hé) te gaan rijden. Voor de scheepvaart liefhebbers is het de moeite waard om hier te parkeren en het bijzondere sluizenstelsel te bekijken.
Zelf stellen we het uit tot een eventuele volgende keer Schotland. We kunnen niet alles zien in ons leven en willen een beetje tijdig in Edinburgh zijn waar het mogelijk nog lastig kan zijn een goede overnachtingsplek te vinden.
Aan het zuideinde van 'Lochy' (ook onderdeel van het Caledonian Canal) maken we een oostwaartse bocht en stoppen we op de grote P bij het 'Commando Monument Scotland', waar we even de tijd nemen om de Ben Nevis te bekijken die we het laatste half uur al voor onze neus hadden.
De top zit nog net zo in de wolken als in het begin van onze vakantie toen hij zich door ons liet bedwingen. We denken er met ontzag (en trots! )aan terug.
Een mooie P-plek ook om Tonnie en Thea (ouders van Monique) op deze Vaderdag te bellen dat alles goed gaat en dat ze nog drie daagjes geduld moeten hebben. Want vijf weken hun dochter missen is toch wel erg lang!
'onze' Ben Nevis

Typische Schotse straat
Na de stop volgen we de A86 tot aan Lagan en gaan dan de A9 op richting Edinburgh. De eerste keer deze vakantie nemen we een FastFoodMeal bij de Burger King in Perth. Het zal ook wel de laatste keer dit jaar zijn want geweldig is het niet. Maar we hebben in ieder geval wat gegeten. Eenmaal in Edinburg willen we niet nog wat hoeven klaar te maken en af te wassen.
Vanaf hier wordt het een snelweg (M90). In Edinburgh gaan we aan de noordkant onderlangs de 'Firth of Forth', en dan richting Ocean Terminal (http://www.oceanterminal.com) aan de Port of Leith. Daar moet volgens ons WOMO boekje een niet niet-officiële camperplek zijn, maar eenmaal ter plaatse is er officieel niks meer. Helaas.
We rijden wat rondjes in de buurt maar proberen te vermijden om echt in de stad te geraken.
Uiteindelijk besluiten we op een P bij het winkelcentrum Ocean Terminal helemaal in de hoek, vlakbij de ingang van de parkeergarage, onze camper te parkeren voor de nacht.
Het is rond 21:00 en we zijn blij dat we al gegeten hebben. We lopen even het winkelcentrum binnen waarvan alleen nog de restaurants en een groot fitnesscentrum geopend zijn. Ondertussen hebben we ook gemerkt dat er een busstation voor de deur is waar nog steeds bijna elke 10 minuten een bus arriveert of vertrekt. Als we de tijdschema's eens goed bekijken zien we dat we van hieruit in goed 20 minuten tijd naar het centrum van Edinburgh kunnen met elke tien minuten een vertrek. Da's heel mooi. Dan kunnen we onze camper morgen laten staan en op een loopafstand van 2 minuten de bus pakken.

Met dat geruststellende gevoel gaan we weer naar ónze bus voor een borrel en voetbal. Oh nee, het laatste toch niet want de satelliet hangt waarschijnlijk net achter het winkelcentrum...
Vlakbij de ingang van de parkeergarage blijkt niet echt een rustige zet te zijn. De plaatselijke jongelui met opgevoerde auto's (of opgevoerd klinkend) hebben blijkbaar ontdekt dat hun dikke uitlaten in een lege parkeergarage nóg dikker klinken. Het ritueel is: de P in, alle vier dekken omhoog, ergens over een paar roosters(?) heen, de vier dekken weer naar beneden, en vervolgens de P vol gas weer uit.
Wij vinden het gaandeweg de avond allemaal iets té dik klinken maar hopen dat ze een beetje op tijd naar bed gaan om morgen weer te werken.
Tegen middernacht is het op een enkele coureur na weer rustig. Ach, zo is het altijd wel wat.

Truste

Zondag 15 juni 2014
Overnachten in Edinburgh, Schotland
KM 37195
N55 58 55 W3 10 31