http://mm2austria2012.blogspot.com/p/kaart.html

zaterdag 14 juni 2014

Zaterdag 14 juni 2014
Ontwaken bij Tongue, Schotland
KM 36713

Vandaag weer veel kilometers voor de boeg. Onze twee camperburen van de afgelopen nacht zijn allang vertrokken als wij rond 11:00 uur op pad gaan.
We zakken de opvallend vlakke single-track road A836 af die door een van de eenzaamste gebieden van Europa gaat. Dan door Altnaharra, en bij de zuidpunt van Loch Shin gaan we bij Lairg de A839 op richting Dornoch. Langzamerhand wordt de wereld weer bewoond, zeker in het plaatsje Dornoch dat we uiteindelijk via de A9 bereiken.
Het wat popperige plaatsje is ...
een 'National Scenic Area in the Highlands of Scotland'. Een net en schoon dorpje met mooie karakteristieke gebouwen. Zeker een bezoekje waard.
We duiken eerst de kathedraal in. Het is geloof ik de eerste kerk deze vakantie waar we naar binnen kunnen. Blijkbaar doet God het goed hier in Schotland en hoeven ze de deuren van Zijn Huis niet ter promotie de gehele dag voor het publiek geopend te houden.


Een aardige kerk zonder veel opsmuk maar ook zonder veel sfeer vinden we. Eigenlijk vinden we dat wel van het hele dorp. Netjes, mooi, maar misschien net allemaal te keurig en gladjes?
De grafstenen op het kerkhof staan er gelukkig wel schots (en Schots) en scheef bij. We treffen weer een bijzonder beitelverhaal op een steen. Drie kinderen die in de leeftijd van 3, 5 en 7 jaar in 1894 in een tijdsbestek van drie maanden overlijden. Tien jaar later overlijdt de moeder op 50-jarige leeftijd, en manlief mag deze ellende nog meetorsen tot hij op 71-jarige leeftijd overlijdt. De duivel scheet hier echt op één hoop. Wat een drama zeg.
    Wat een drama...


Veel blauw en groen in Schotland
Op de P (Free Car Park) waar we staan proberen we nog even of er internet is maar dat is te zwak om te skypen of iets te uploaden, en daarmee houden we Dornoch voor gezien.
We volgen nog een klein stukje de A9 naar het zuiden en nemen dan de A862 naar Dingwall. Achter het zwembad en de Dingwall Academy vinden we een prima plek om te overnachten. De hele P voor onszelf, met de verwachting dat die morgenochtend wel eens helemaal vol kan staan als we wakker worden.


Zaterdag 14 juni 2014
Overnachten in Dingwall, Schotland
KM 36862